Kolację przygotują:
Szef Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża)
Szef Grzegorz Fic (Restauracja Albertina)
Selekcja win: Michał Wojtanowicz, Sommelier Restauracji Biała Róża.
Kuchnia polska, amerykańska, kalifornijskie wina.. to nie są oczywiste kombinacje. A tak się składa że nie my pierwsi myślimy o łączeniu smaków tych dwóch odległych kulturowo miejsc.
W 1917 r. wydano książkę kucharską „Kuchnia polsko-amerykańska” (A.J. Kamionka). Była to „jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce”
Zawarte w niej przepisy są połączeniem kuchni polskiej i amerykańskiej, a związane jest to z przystosowaniem się polskim imigrantów do odmiennych warunków życia oraz innych, różnorodnych artykułów dostępnych na rynku amerykańskim.
"Kuchnia polsko-amerykańska" była na ówczesne czasy jednym z pierwszych, o ile nie jedynym podręcznikiem łączącym polską, tradycyjną kuchnię z jakże odmienną kuchnią amerykańską.
Nasze menu tego wieczoru to właśnie interpretacje przepisów ze wspomnianej książki
Menu i wina:
Amuse bouche - Łukasz Cichy
Ciasto z blachy / wędzona słonina
Kawior ze ślimaka / buchta / kaszanka / rabarbar
Truskawka / śledź / dymka
1 KURS - Grzegorz Fic
Sandacz / masło rakowe / szparagi
wino: Wente Erics Chardonnay Small Lot 2017
2 KURS - Łukasz Cichy
Królik/ bób / mięta pieprzowa
wino: Matthiasson Wines, Rose 2020
3 KURS - Łukasz Cichy
Kaczka pieczona po Amerykańsku / sos z podrobów / galaretka porzeczkowa / słodki kartofel po kreolsku
Wino: Paul Lato Matinee Pinot Noir 2019
4 KURS - Grzegorz Fic
Zraz Amerykański/ sos BBQ / placki z Pasternaka
Wino: Cline Cellars Zinfandel Meadowbrook Ranch Single Vineyard Tehama County 2015
Petit Four: Łukasz Cichy
Po kolacji, każde wino będzie można zakupić w specjalnej cenie wieczoru.
Cena: 350 PLN/os
Rezerwacje: biuro@restauracjabialaroza.pl
W celu potwierdzenia rezerwacji prosimy o przedpłatę 50%
Wydarzenie organizowane jest w ramach międzynarodowego festiwalu California Wine Weeks.
zdjęcie: California Wine Institute