Grzegorz Sroka
Szef Kuchni Białej Róży
Grzegorz Sroka, Szef Kuchni Restauracji Biała Róża od 2024 roku, jest z nią związany już od ponad dziesięciu lat. Mistrz kuchni z bogatym doświadczeniem, który choć zanurzony jest w krakowskiej tradycji kulinarnej, z pasją sięga do swoich mazurskich korzeni.
W jego autorskich daniach tradycyjne inspiracje łączą się z nowymi pomysłami, a natchnienie czerpie zarówno z dawnych ksiąg kucharskich, jak i z bezcennych notatek uznanych mistrzów, takich jak legenda krakowskiej gastronomii, Marian Niemiec. To dzięki ciągłym poszukiwaniom, kulinarna klasyka zyskuje nowe życie w rękach Grzegorza który wie, jak tchnąć świeżość w stare przepisy.
Z wielkim przywiązaniem korzysta z lokalnych produktów, co nadaje jego daniom autentyczny charakter i głębię smaku. Często podkreśla, że sukces kuchni tkwi w zespole – uważa, że szef kuchni jest tak dobry, jak dobry jest jego zespół.